3

Viimaste aastate jooksul on raamatupoodides lettidele ilmunud üha enam ja enam vestluskaarte. Olen korduvalt riiuli ees seisnud, erinevate pakkide tagakülgi lugenud ning püüdnud aru saada, miks on üks pakk parem teistest või miks neid pakke üldse vaja on. Temaatika on tihti erinev, kuid mind huvitab enim just suhete tugevdamisele või arendamisele keskenduv osa valikust. 

Viimase aasta jooksul olen suhte tugevdamise tehnikate kohta küllaltki palju uurinud. Ühest küljest on see olnud puhtalt isiklikult huvist, teisalt jällegi seotud äriliste väljavaadete ja unistustega. Vestluskaardid ja muud tehnikad ei ole (vaid) neile, kes tunnevad, et miskit on mäda, pigem vastupidi! Minu jaoks on suhe püha ning tunnen, et suhte tugevdamisega tuleks teadlikult ja järjepidevalt tegeleda, et raskete aegade tekkides juba kindel ja tugev baas olemas oleks.  Mida paremini oma partnerit tundma õppida ja temaga koostööd teha osata, seda suurem tõenäosus on pikaajaliseks ja õnnelikuks suhteks.

Meil täitub Udoga paari päeva pärast kolm aastat kooselu ja juba suhte alguses testisime tuntud 36 küsimust, et armuda. Juhistes öeldakse, et selle seeria abil peaks olema võimalik armuda võhivõõrasse, kuid selle vettpidavust me kinnitada ei saa, sest tegelikult olime sõbrad juba varem ja see lihtsalt sattus suhte algusega ühte ajavahemikku. Sarnaseid (või siis ka hoopis erinevaid) teste, ülesandeid ja väljakutseid on tuhandeid ning paarkümmend meetodit oleme ka läbi proovida jõudnud. Ma tõesti arvan, et kui inimesed oma suhetesse teadlikumalt suhtuksid, oleks lahkuminekuid vähem.

Sel nädalal testisime partneritele mõeldud Fonterego vestlus- ja arengukaarte. Olles väikest viisi lauamängusõltlane ning kuna mängudega samal letil on tihti mitmeid vestluskaarte erinevatelt tootjatelt, oli mul esmalt vaid üks peamine küsimus – mis on nende erinevus, miks on ühe firma kaardid paremad kui teised? Esitasin sama küsimuse ka kõnealuste kaartide autorile ning kuna mulle vastus väga meeldis, kopeerin selle siia muutmata kujul: “Vestluskaarte on tõesti mitmeid. Need on näiteks justkui autod – kõik nad viivad Sind punktist A punkti B, kuid samas on nad kõik erineva funktsionaalsuse ja võimekusega. Mercedes, Opel, BMW, Ferrari, igaühele oma.” Targemaks sain veel ka nii palju, et nende kaartide looja omandab hetkel rakenduspsühholoogias neurolingvistilise programmeerimise meistritaseme sertifikaati ning see annab minu jaoks kõvasti usaldusväärsust juurde. Mulle pole varem silma jäänud, et vestluskaartide autorid mõnda olulist sertifikaati omaks ja see on igal juhul tugev eelis, miks Fonterego kaarte eelistada.

Mulle meeldis, et kaartidega on kaasas ka häälestusjuhend ehk väike silma vaatamise harjutus, mida enne ja pärast teineteiselt küsimuste küsimist teha. Teineteisele pikalt silma vaatamine võib esimesel korral küll keeruline olla, kuid mida enim kordi seda teha, seda loomulikumaks see saab ning seda tehnikat kasutatakse paarisuhet puudutavate ülesannete puhul palju.

AUHINNAMÄNG
Kaks lugejat saavad vestluskaardid samuti järgi proovida. Auhinnamängus osalemiseks vaata Lottudo Blog Facebookilehele!

Meie valitud pakk on suhtekaartide II osa ja veidi keerulisemate või sügavamate küsimustega kui esimene. Igal kaardil on kaks küsimust – üks sulle ja üks partnerile. See annab mingitmoodi valikuvõimaluse ning meie hinnangul ei olnud alati mõlemad küsimused võrdväärsed ehk siis on võimalus ka nt ise vahel kergema vastupanu teed minna. Meie jõudsime esimesel korral läbi võtta 14 kaarti 80st ja vastamiseks võtsime umbes kolmveerand tundi. Paljud küsimused on iseenda kohta (Mis on Sinu parim harjumus?), osad keskenduvad partnerile ja suhtele (Mida tähendab Sinu jaoks kvaliteetaeg oma partneriga?) ning kohati ka pere ja teiste kohta (Mida tähendab Sinu jaoks kvaliteetaeg oma perega?). Küsimustele vastamise aeg oli meil väga erinev, mõnel peatusime vaid mõne sekundi, kuid mõni küsimus püsis õhus mitmeid minuteid.

Palusin ka Udol kaarte hinnata ning peale väikest mõtlemispausi ütles ta, et igal juhul soovitab neid. Kaarte on piisavalt, et mitu korda kasutada  ning nii kaua kui seda tehakse mõtestatult, aitab see inimest väga hästi tundma õppida. Udo tõi välja ka selle, et see on hea kontrollpunkt, et teineteisele aega võtta ja tõesti kuulata. Nii mõnelgi korral tekkis soov vestluspartneri jutule kaasa rääkida, kuid ülesanne ongi ilma vahele segamiseta partneril rääkida lasta ning oma sisemine arutlemissoov maha suruda.

Ühe miinuse toon siiski ka välja. Nimelt lauamängusõbrana on minu käest käinud läbi väga palju erinevaid kaardipakke ja pööran tihti tähelepanu nende kvaliteedile. Fonterego vestluskaardid on veidi õhemad kui tavalised mängukaardid, mistõttu soovitaksin need lastest-loomadest eemal hoida ning erilise hoolega hoida. Õhuke kaart on selles osas positiivne, et kaardipakk ise on kompaktsem (paar millimeetrit on tegelikult suur võit), kuid muljumisoht on samuti suurem. Õnneks vestluskaardid on sellised asjad, mida ei mängita igapäevaselt ning nendega ei tohiks paari kasutamiskorra käigus midagi juhtuda.

Fonterego oli nii lahke ja saatis mulle kaks lisapakki kaarte, et saaksin neid ka sõprade või lugejatega jagada. Kui soovid oma partnerit paremini tundma õppida, siis Lottudo Blog Facebookilehel on loosin mõlemad pakid välja!

Kuidas Sina oma suhet elus hoiad?

Lisa kommentaar